fredag 26 mars 2010
Fifty Foot Hose
Det här med psykedelia är inte alltid så lätt att definiera. Fifty Foot Hose bör nog ändå höra till de mest utflippade banden. Trots att det finns låtar med vers-refräng instoppade här och var. Nancy Blossoms röst är högst älskvärd för sin egensinnighet och totalt orädda framförande. Med tanke på att kvinnliga sångerskor var så pass få i genren tar hon för sig minst lika mycket som exempelvis Grace Slick. I grund och botten lirar bandet blues och jazz men med hjälp av synthar känns det som lyssnare att man är ute i den outforskade rymden i en behagligt tempererad rymdfarkost. Cauldron släpptes redan 1968 då synthen knappt ens var påtänkt. Första låten är faktiskt helt onödig; ett ljud som stegras i två minuter och tio sekunder kan man både ha och mista. ”If not this time” däremot, är helt oantastlig. Den är psykedelian personifierad med en touch av österländska toner och bakgrundsljud som kan försätta vem som helst på en syratripp dit de helst inte vill.
Efter en helt okej sunshine-pop-låt och en halv minut med ännu fler ljudcollage bär det av till psychhimlen återigen med ”Red the sign post”. Den är intensiv på gränsen till direkt hälsovådlig. En nedstämd fuzzgitarr tar över helt och hållet och resten av bandet är inte sena att haka på. Den hör till bland det bästa min skivspelare får uppleva. Trettio sekunders mellanspel och sen kommer ”Rose”, en staccatoblues där Nancy är helt otrolig låten igenom. Stegringen är makalös. 10-minuterslåten ”Fantasy” inleder b-sidan med en basgång som för tankarna till C A Quintet. Oroskänslan infinner sig med det samma... Det bjuds på klassisk psychgitarr och ett lugnare parti som fastnar i samma ödesdigra basgång där ljudeffekterna är långt ifrån angenäma. Till sist tar låten en helt ny skepnad och slutar abrupt. ”God bless the child” bör kategoriseras som psychlounge. Titelspåret däremot är ultrapsych. Dubbla sångpålägg och baklängesloopar i ett mystiskt ljudlandskap med spoken word som främsta ledord. San Fransisco har aldrig känts så kallt och samtidigt spännande.
torsdag 11 mars 2010
Här har vi en skiva som hade allt. Utom hitpotential, visade det sig.
1971 släpptes Hampton Grease Bands Music to eat och blev Columbias näst sämst säljande album. Endast slagen av en yogaplatta! Är den så dålig då? Svaret är enkelt. Nej!
Är den svårsmält då? Oh ja! Bruce Hamptons röst är originell minst sagt. Vildsint och humoristisk på samma gång. Jämförbar med David Thomas från Pere Ubu. Texterna handlar egentligen inte om någonting. Exempelvis är texten till ”Halifax” tagen direkt från en turistbroschyr och i ”Hendon” läser han vad som står på en sprayflaska. Gitarristerna Harold Kelling och Glenn Phillips är otroligt skickliga och behärskar allt från rock ´n roll till sfärisk jazz. De spelar i figurer man inte trodde var möjliga. Trummisen, Jerry Fields, har ingen lätt uppgift med alla taktbyten. Låtarna är långa. Producenten byttes ut när skivbolagshöjdarna fick höra inspelningarna och in kom en ny, som var ett fan. Hans uppgift att göra de mer radiovänliga gick därmed om intet. Han fick sparken kort därpå. Det blev dock en dubbel-LP. Men hur låter då skivan? I mina öron är den en mix av tidiga Frank Zappa, ett jammande Grateful Dead, en taggad Jimi Hendrix och Miles Davis när han är som mest förbannad. Minus trumpeten.
onsdag 3 mars 2010
Trout Mask Replica
En skiva i samlingen som verkligen sticker ut är Captain Beefheart & His Magic Bands Trout mask replica. Av årets trehundrasextiofem dagar är det på sin höjd tre av dem som lämpar sig för en koncentrerad lyssning. Idag var en sådan dag detta dubbelalbum inte kändes migränframkallande eller direkt frånstötande. Den hårfina gränsen mellan det galna och det geniala har aldrig tidigare varit mer provocerande tunn. Detta, jag väljer ordet mästerverk, kräver hela ens uppmärksamhet i närmare åttio minuter för att inte avfärdas som totalt oljud. Visst låter det ibland som en astmaattack i saxofonen men det är helt berättigat när trummisen ändå löper amok i takter inte ens Moondog hade rett ut. Don van Vliets omisskännliga röst spelar en avgörande roll i slutresultatet. Hör desperationen i ”Moonlight on Vermont” eller den nasala a capellan ”The dust blows forward ´n the dust blows back”. Materialet tog cirka ett år att skriva och öva in och förmodligen ville Don att sången skulle leva sitt eget liv då han steg in i sångbåset utan hörlurar och helt förlitade sig på de ljud medlemmarna i bandet skapade precis utanför. Frank Zappa förärades en producentroll och lär ha fått fria händer. Detta är en djärv platta och otroligt berikande de tre dagar på året man har ork att ge sig hän. Avantgarde betyder inte skit på franska som John Lennon en gång sa om det ter sig så här.
Nypremiären avklarad!
Då var det full fart på Pågarna igen, förra lördagen såg ett rejält uppbåd av vinylsugna kunder. Nu på lördag fortsätter vi i decimerad styrka då Tobias passar barn. Hoppas ni klarar er med Sivan och mig. Nypressatbackarna bågnar efter vårt senaste inköp, kom in och njut av allt från kraut till jazz.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)