onsdag 3 mars 2010

Trout Mask Replica


En skiva i samlingen som verkligen sticker ut är Captain Beefheart & His Magic Bands Trout mask replica. Av årets trehundrasextiofem dagar är det på sin höjd tre av dem som lämpar sig för en koncentrerad lyssning. Idag var en sådan dag detta dubbelalbum inte kändes migränframkallande eller direkt frånstötande. Den hårfina gränsen mellan det galna och det geniala har aldrig tidigare varit mer provocerande tunn. Detta, jag väljer ordet mästerverk, kräver hela ens uppmärksamhet i närmare åttio minuter för att inte avfärdas som totalt oljud. Visst låter det ibland som en astmaattack i saxofonen men det är helt berättigat när trummisen ändå löper amok i takter inte ens Moondog hade rett ut. Don van Vliets omisskännliga röst spelar en avgörande roll i slutresultatet. Hör desperationen i ”Moonlight on Vermont” eller den nasala a capellan ”The dust blows forward ´n the dust blows back”. Materialet tog cirka ett år att skriva och öva in och förmodligen ville Don att sången skulle leva sitt eget liv då han steg in i sångbåset utan hörlurar och helt förlitade sig på de ljud medlemmarna i bandet skapade precis utanför. Frank Zappa förärades en producentroll och lär ha fått fria händer. Detta är en djärv platta och otroligt berikande de tre dagar på året man har ork att ge sig hän. Avantgarde betyder inte skit på franska som John Lennon en gång sa om det ter sig så här.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Den är svår. Har inte riktigt begripit mig på den, men det beror så klart på att jag inte har ett vinyloriginal. Dina recensioner är det dock inga fel på. Du är bra på det. Skriv gärna en om dagen här i fortsättningen!

Tobias sa...

Tackar ödmjukast för omdömet men en om dagen känns lite tufft.

Tobias sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anonym sa...

http://lumerkoz.edu Best Wishes!, [url="http://soundcloud.com/aricept"]aricept[/url] treadmills refreshment [url="http://barborazychova.com/members/Buy-Neurontin.aspx"]neurontin side effects[/url] unaffordable [url="http://www.ecometro.com/Community/members/Buy-Zyprexa.aspx"]zyprexa side effects[/url] interns expletive [url="http://talkingaboutwindows.com/members/Buy-Clarinex/default.aspx"]clarinex side effects[/url] cleveland [url="http://talkingaboutwindows.com/members/Buy-Ciprofloxacin/default.aspx"]ciprofloxacin[/url] likes

Anonym sa...

nkwxpyjej
http://www.woolrichitalystore.com/ woolrich italia
http://www.mywoolrich.com/ woolrich negozi
http://www.woolrichsitaly.com/ woolrich bologna
http://www.woolrichsalecheap.com/ woolrich modelli
http://www.woolrichitalyshop.com/ woolrich sito ufficia
woolrich
woolrich
woolrich rosso
woolrich parka
woolrich giubbotto
[url=http://www.woolrichitalystore.com/]woolrich bologna[/url]
[url=http://www.mywoolrich.com/]woolrich[/url]
[url=http://www.woolrichsitaly.com/]woolrich outlet[/url]
[url=http://www.woolrichsalecheap.com/]woolrich outlet[/url]
[url=http://www.woolrichitalyshop.com/]woolrich giubbotto[/url]